Moet ik mijn reisplannen annulleren onverweegende de coronavirus?

Door de uitbraak van coronavirus vragen mensen over de hele wereld zich af of ze in afwachting van reisplannen moeten annuleren of verzetten. Wat moet Ik doen dan?

Als je een van de vele mensen bent die angstig zijn voor een toekomstige reis, onthoud dan dat terwijl je beslissing om te blijven of te gaan altijd op veiligheid moet zijn gericht, die beslissing gebaseerd moet zijn op feiten in plaats van op angst.

Wat is de coronavirus?

Coronavirusziekte 2019 – COVID-19 – is een luchtwegaandoening die zich van persoon tot persoon verspreidt.

Ongeveer 80% van de mensen herstelt zonder speciale behandeling. Het virus, dat voor het eerst begon in Wuhan, China, is sindsdien verspreid naar 50 landen. Van de bijna 82.000 gemelde gevallen is China goed voor 78.000. Oudere mensen en mensen met bestaande aandoeningen – waaronder hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes – hebben de meeste kans om een ​​ernstige ziekte te ontwikkelen als gevolg van COVID-19. (*update van 27/02/2020)

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er op 26 februari bijna 2.800 sterfgevallen door coronavirus en bijna 28.000 terugvorderingen geweest. Het sterftecijfer in Wuhan ligt tussen 2% en 4%, en 0,7% elders – een statistiek aanzienlijk lager dan twee andere recente coronavirusepidemieën (SARS geïdentificeerd in 2003 en MERS geïdentificeerd in 2012)

Meer informatie (statistieken worden dagelijks bijgewerkt) kan je vinden op de volgende website:

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Waar moet ik reizen vermijden?

Degenen met het grootste risico op blootstelling aan COVID-19 zijn mensen in China of mensen die daar onlangs zijn geweest. Gezondheidswerkers en nauwe contacten van de zieken hebben het grootste risico op infectie. Mensen die meer dan 14 dagen geleden uit China zijn teruggekeerd en asymptomatisch zijn, zijn niet besmet en kunnen het virus niet verspreiden.

Om infectie te voorkomen, bevelen de WHO aan om alle niet-essentiële reizen naar China, het epicentrum van de uitbraak, en Zuid-Korea over te slaan, waar de getroffen gebieden beperkte toegang hebben tot goede medische zorg.

De WHO  adviseert ook een hoge mate van voorzichtigheid voor reizen naar Italië, Iran en Japan, waar de uitbraak recentelijk is toegenomen.

In Italië bijvoorbeeld, zijn 11 steden in de regio Lombardije in de buurt van Milaan in quarantaine, en de annulering van Carnaval in Venetië heeft de drukke stad veranderd in een spookstad. Steden in de buurt zoals Florence zijn echter nog steeds veilig om te bezoeken en het grootste deel van het land is niet getroffen door de uitbraak.

Blijf geïnformeerd!

Ongeacht de locatie, het is altijd verstandig voor reizigers om de websites van hun beoogde bestemming te raadplegen voor advies en annuleringen.

WHO is een schat aan informatie die betrouwbare updates biedt over de status van COVID-19-gevallen over de hele wereld en vragen beantwoordt voor betrokken personen om tijdens de uitbraak te reizen.

Website: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/travel-advice

De CDC werkt hun site regelmatig bij met reisadviezen over gezondheid.

Website: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html

De New York Times heeft een interactieve kaart die de wereldwijde verspreiding van de uitbraak volgt.

Website: https://www.nytimes.com/interactive/2020/world/coronavirus-maps.html

Moet ik mijn reisplannen annuleren?

Degenen die al reizen naar een getroffen gebied hebben geboekt, kunnen controleren het annuleringsbeleid voor deze toekomstige reserveringen. Misschien heb je een reisverzekering…

Veel luchtvaartmaatschappijen over de hele wereld stoppen met vluchten naar China, waardoor reizen naar de regio tot eind april wordt opgeschort. Lees het beleid van je  luchtvaartmaatschappij met betrekking tot het afzien van reizen en het omboeken van vluchten.

De CDC beveelt reizigers aan cruiseschipreizen van of naar Aziatische landen te heroverwegen.

Als je nog geen reizen voor 2020 wilt boeken, maak dan geen reisplan op basis van alarmkoppen – het grootste deel van de wereld is nog steeds je oester. Boek een uitje naar een bestemming die niet is getroffen door de uitbraak. Als je zich nog steeds nerveus voelt, vergeet dan de reisverzekering niet.

Het is heel belangrijk om te onthouden dat als het land waar je naartoe reist geen gevallen van COVID-19 heeft, jouw risico om besmet te raken te verwaarlozen is kleiner. Dus blijf kalm en ga weer verder met het inpakken van die bagage.

Oh, en wat je ook doet, vergeet niet je handen regelmatig te wassen met zeep en warm water! Blijf veilig tijdens jouw reizen!

Krijg meer reisinspiratie, tips en exclusieve aanbiedingen door ons te volgen op Facebook en Instagram!

Bronnen:

worldometers.info/coronavirus

who.int/health-topics/coronavirus

cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/travelers/index.html

lonelyplanet.com/articles/should-i-cancel-travel-plans-coronavirus

Deel ons verder:

Geef een antwoord