Alles wat je moet weten voor een vakantie in Rome, Italië. Volledige gids

Een vakantie in Rome combineert de levensstijl la dolce vita met een rijke cultuur en fascinerende kunstwerken. Als je hier eenmaal bent aangekomen, hoef je alleen maar de symbolische toeristische attracties te bezoeken dan de pittoreske straatjes te ontdekken, bestrooid met cafés en pizzeria’s, en vervolgens te ontspannen in een park.

Tips en trucs voordat je vertrekt

 • Probeer niet alle toeristische attracties te zien als je niet genoeg tijd hebt, maar probeer zoveel mogelijk te bezoeken binnen de tijdspanne waarvoor je reist. U kunt de rest verlaten voor de volgende vakanties.
 • Het historische centrum van Rome is voor buitenwandelingen, dus aarzel niet om de pittoreske straatjes over te steken. De charme van de stad is om gebouwen en authentieke Italiaanse gebieden te ontdekken, die u niet mag missen als u een wandeling maakt.
 • Beoordeel een restaurant niet op hoe het eruit ziet als u op zoek bent naar een plek om te eten. U zult zelfs op bescheiden plaatsen de beste voorbereidingen treffen.
 • In de zomer, wanneer het buiten erg warm is, verdient het de voorkeur om ’s ochtends het hotel te verlaten, uit te rusten tijdens de lunch en’ s avonds weer uit te gaan.
 • De meeste musea hebben gratis toegang op de eerste zondag van de maand, terwijl ze in het Vaticaan gebied gratis toegang hebben op de laatste zondag van de maand.
 • Je zegt hallo als je een bar, winkel, restaurant binnengaat : buongiorno (goedemorgen) of goedemorgen (goedenavond)
 • Kleed je netjes als je kerken of kathedralen bezoekt
 • Eet pasta met vork en lepel; het is prima om pizza met de hand te eten
 • Als je gisteravond tijdens het avondeten niet vergeet je als elegant te kleden (de Italianen hebben deze gewoonte)

Gratis dingen in Rome

Gratis is altijd welkom 🙂 Hoewel Rome een dure stad kan zijn, zijn er veel dingen die je gratis kunt doen. Je moet weten dat als je al een Roma Pass hebt, je gratis openbaar vervoer kunt gebruiken en wifi gratis is in de meeste hotels, restaurants, bars en cafés.

Gratis kunst
Biserici – Basiliek van St. Peter, Basiliek van St. Peter in Vincolo, Kerk van St. Louis van de Fransen en Kerk van Santa Maria del Popolo
Vaticaanse Musea – toegang is gratis op de laatste zondag van elke maand (zorg voor wachtrijen, vooral in het seizoen, reserveer online)
Staatsmusea – inclusief acht musea, waaronder het Carlo Bilotti Museum en het Barracco Museum of Ancient Sculpture. De toegang is gratis op de eerste zondag van elke maand
De kerken in Rome zijn mooi en de toegang is voor de meesten gratis
 

Monumenten
Pantheon – de toegang is altijd gratis
Fontana di Trevi – je kunt hooguit munten in het water gooien om er zeker van te zijn dat je naar Rome terugkeert
Bocca della Verità – zoals de legende beweert, als je een leugen zegt wanneer je je hand in Bocca della Verità (Gura Adevarului) houdt, bijt het je hand
 

Markten
Buitenwandelingen maken deel uit van het dagelijkse leven van de lokale bevolking en u kunt hiervan genieten zonder extra geld uit te geven; plaatsen die u niet mag missen zijn Piazza Navona, Campo de ‘Fiori, Piazza di Spagna di Piazza del Popolo
 

Parken
De bekendste parken zijn Villa Borghese, Villa Torlonia, Villa Celimontana en Dealul Gianicolo
 

Beroemde buurten
De Italianen wennen aan het wandelen op de promenade en de wijken waar u de architectuur van de stad kunt bewonderen en allerlei authentieke en pittoreske plaatsen kunt ontdekken zijn Trastevere, Ostiense, Pigneto en Testaccio

Gratis rondleidingen door de stad
Als u gemakkelijker door de stad wilt reizen, van de ene toeristische bestemming naar de andere, kunt u altijd kiezen voor een gratis rondleiding. Het is niet verplicht om aan het eind te betalen, maar sommige toeristen betalen een klein bedrag (tussen de 5 en 15 euro) voor het geval ze zich goed voelden of de tour nuttig was. Hier zijn enkele van deze gratis rondleidingen:

New Rome Free Tour – rondleidingen vinden dagelijks plaats tussen 9:30 en 17:00, duren ongeveer twee uur en groepen zijn niet groter dan 15 personen. Kinderen jonger dan 10 jaar kunnen niet aanwezig zijn en het is verplicht om jezelf het geprinte ticket te tonen. U kunt reserveren op hun website newromefreetour.com/free-tour/

Rome Free Walking Tours – twee rondleidingen vinden plaats, en beide starten vanuit het Spaanse Trappengebied. De ochtendtour begint om 10:00 uur, gaat naar het Vaticaan en omvat het bezoek van het Pantheon. De middagtour begint om 16:00 uur en gaat naar het Colosseum, inclusief de Trevi-fontein. U kunt een rondleiding boeken op hun website romefreewalkingtour.com

Rome Ultimate Free Tour – er zijn twee gratis rondleidingen per dag, de eerste om 11:00 en de tweede om 16:00. De groep is beperkt tot 15 personen en je moet er rekening mee houden dat ze zich het recht voorbehouden om de tour te annuleren als er minder dan 4 personen zijn. Bij de tours zijn de Trevi-fontein en de Spaanse Trappen niet inbegrepen, maar je kunt het Pantheon en Piazza Navona zien. U kunt reserveren op hun website https://romesultimatefreetour.com

Wanneer te bezoeken


Rome is ideaal voor vakanties het hele jaar door. Rome heeft een mediterraan klimaat, met milde en regenachtige winters, maar ook hete zomers. Er is niet noodzakelijk een periode waarin u Rome niet moet bezoeken, maar u moet kiezen tussen de piekperiode (april-juni), wanneer het aantal toeristen hoog is of in de winter, wanneer de prijzen voor accommodatie dalen.

In de zomer kan de temperatuur hoger zijn dan 32 graden Celsius en is de luchtvochtigheid hoog. Gedurende de rest van het jaar zijn de temperaturen aangenaam en in de winter kan het onder -1 graden Celsius komen. Sneeuwval is dit seizoen vrij zeldzaam.

Meestal zijn de juiste tijden voor een vakantie in Rome tussen september en november, wanneer de stad niet druk is, de dagen lang en zonnig zijn en de avonden ietwat koel zijn, maar perfect voor een wandeling door de pittoreske straten van Rome.

Moet zien lijst!

1. Colosseum

Colloseum Rome

Het kan dus NIET zonder een bezoek aan het Colosseum, het grootste amfitheater gebouwd tijdens het Romeinse rijk. Gedurende 2000 jaar vertegenwoordigde het een symbool van Romeinse macht, en na de laatste restauraties is dit grote symbool van de stad de ideale plek om geschiedenis te zien en te voelen.

Om lange wachtrijen te voorkomen, is het raadzaam om ’s ochtends het Colosseum te bezoeken of een kaartje te kopen bij Palatine Hill, dat gecombineerde tickets biedt voor de twee toeristische attracties en het Forum Romanum.

Schema: dagelijks tussen 8:30 – 19:00 uur, gesloten tussen 25 december en 1 januari

Prijs*: 12 euro / volwassene, 7,5 euro / jongeren tussen 18-24 jaar oud in de EU en gratis voor kinderen jonger dan 17 en ouderen ouder dan 65

2. Het Romeinse forum

Het Romeinse forum


Het Forum Romanum is een van de mooiste en interessantste toeristische attracties in de stad, dus je kunt uren rond de tempels wandelen zonder je te vervelen.

Gelegen tussen Piazza Venezia en het Colosseum, vertegenwoordigde het Forum Romanum een centrum van politiek en sociaal leven tijdens het Romeinse rijk. Hier vindt u talloze tempels, en onder de bezienswaardigheden zijn Via Sacra, waar Iulius Caesar meer dan 20 eeuwen geleden liep, de Boog van Titus, de Kolom van Phocas of de Tempel van Antoninus en Faustina.

Schema: dagelijks tussen 8:30 – 19:00 uur, gesloten tussen 25 december en 1 januari

Prijs*: 12 euro / volwassene, 7,5 euro / jongeren tussen de 18 en 24 jaar in de EU en gratis voor kinderen jonger dan 17 en ouderen ouder dan 65

3. Sint-Pietersbasiliek

ST. Peter


De Sint-Pietersbasiliek is een van de grootste kerken ter wereld en de plaats waar de paus het hele jaar door talrijke diensten heeft. Binnenin zie je indrukwekkende kunstwerken, zoals St. Peter’s Baldachin, gebouwd van brons door Bernini; Pietà, een sculptuur van Michelangelo en het standbeeld van St. Peter staan op de troon. Je moet ook de koepel beklimmen om het fascinerende uitzicht op de Sint-Pietersmarkt van bovenaf te bewonderen.

Schema: oktober – maart tussen 07:00 – 18:30 uur, april – september tussen 07:00 – 19:00 uur, de koepel opent om 8:00 uur en sluit een uur eerder dan de basiliek

Prijs: toegang tot de basiliek is gratis, voor Dom moet je 6 euro betalen als je de 551 treden beklimt of 8 euro als je de lift naar het terras neemt en de rest van de 320 treden beklimt.

4. Sixtijnse kapel


Sixtijnse Kapel is een van de grootste rijkdommen van het Vaticaan, Rome, maar ook van de hele wereld. Het staat bekend om fresco’s die de hele muren en het plafond bedekken, waaraan kunstenaars zoals Botticelli, Perugino, Luca en Michelangelo hebben bijgedragen. Het beroemdste beeld in de kapel is de schepping van Adam, maar ook het oordeel van later, beide gemaakt door Michelangelo. De Sixtijnse Kapel bevindt zich in het Vaticaan.

Schema: maandag – zaterdag tussen 9:00 – 18:00 (ticketbureau sluit om 16:00), zondag is gesloten, behalve de laatste zondag van elke maand, tussen 9:00 – 14:00 het loket sluit om 12.30 uur). Ook is de Sixtijnse Kapel gesloten op de dagen van 1, 6, 11, 22, 19, 28 februari, 29 juni, 15 augustus, 1 november, 8 en 26 december.

Prijs: 16 euro / volwassene, 8 euro / kinderen (6 – 18 jaar), 8 euro / studenten (19 – 26 jaar), en de toegang is gratis op de laatste zondag van elke maand

5. Pantheon

Het Pantheon in Rome is een van de architectonische meesterwerken van de stad, die teruggaat tot het oude Rome. De bouw ervan was in opdracht van Marcu Agrippa en vertegenwoordigde een tempel voor alle goden van het oude Rome. Naast de indrukwekkende architectonische details, vind je binnen talloze graven van de Italiaanse koningen, waaronder de renaissanceschilder Rafael, evenals vele andere kunstwerken.

Schema: maandag – zaterdag tussen 8:30 – 19:30 (laatste toegang 19:15), zondag tussen 9:00 – 18:00 (laatste toegang 17:45), op 1 mei tussen 9:00 – 18:00 (laatste invoer 15:45)

Prijs: gratis ingang

Spanje Markt en Spaanse Trappen + bonus Trevifontein

De Spaanse markt en de Spaanse Trappen vormen een van de meest populaire gebieden in Rome. Op de top van de Spaanse Trappen, 137 in aantal, staat er ook een Franse kerk, genaamd Trinita dei Monti. ‘S Avonds, vanaf de top van de Spaanse Trappen, is het landschap spectaculair!

De Trevi-fontein is de mooiste en grootste fontein in Rome, daterend uit 19 voor Christus. het maakt niet uit of u het dag of nacht bezoekt, wanneer het verlicht is, zult u zeker gefascineerd zijn door deze plek

Vervoer in Rome

Het openbaarvervoernetwerk in Rome is goed ontwikkeld en gediversifieerd, ongeacht of u van de luchthaven naar de stad moet gaan of van het hotel naar de toeristische doelstellingen moet gaan.

Voor vervoer tussen de luchthaven Fiumicino (Leonardo DaVinci) en de stad heeft u de volgende opties:

 • Leonardo Express-trein naar het centrum (station Termini) – vertrekt elke 15 minuten, de reis duurt 30 minuten, het tarief begint vanaf 14 euro / persoon. Het station op de luchthaven wordt aangegeven met borden en platforms voor vertrek, dus check van tevoren waar het volgende vertrek is. Vanaf station Termini vertrekt de Leonardo Express-trein vanaf perron 23 en 24. Vertrektijden vanaf de luchthaven zijn tussen 06:23 en 23:23 uur en vertrekken vanaf station Termini tussen 5:35 en 22.35 uur. Je kunt geen kaartjes gebruiken voor het openbaar vervoer, maar het is noodzakelijk om kaartjes te kopen voor deze trein (online of bij de loketten).
 • Regionale treinen (FL1) stoppen bij de stations Rome Tiburtina, Rome Ostiense, Rome Trastevere en Rome Termini. De trein vertrekt elke 15 minuten (maandag – vrijdag) en 30 minuten (zaterdag – zondag). De reis duurt 55 minuten en de prijs van een ticket is 8 euro.
 • Privétransfers – vanaf 10,50 euro / persoon
 • Taxi – 45-48 EUR

Voor het vervoer tussen de luchthaven van Ciampino en de stad heeft u de volgende opties:

 • Met de trein – om naar het treinstation te gaan, moet u een van de twee bussen nemen, Atral en Cotral. De eerste vertrekt elke 40 minuten en een enkel ticket kost 1,20 euro, plus 1,20 euro / bagage, en Cotral vertrekt elke 10 en 40 minuten, en een enkel ticket kost 1,10 euro. In 5 minuten arriveert u op het treinstation. Vanaf daar vertrekt de trein elke 8 – 10 minuten naar station Termini, de prijs van een ticket is 1,5 euro en de reis duurt 15 minuten.
 • Met de bus – er zijn drie opties: SIT, Terravision en FlixBus. De kosten van een enkel ticket zijn 6 euro voor SIT en 8 euro voor een retourticket met Terravision of FlixBus. De reis naar het stadscentrum duurt ongeveer 45 minuten, afhankelijk van het verkeer.
 • Privétransfer – vanaf 9,49 euro / persoon
 • Taxi – rond 30 euro

Rome Pass

Om te genieten van alles wat Rome te bieden heeft, maar ook om in het vakantiebudget te passen, kunt u kiezen voor de Roma Pass. Het is 48 uur beschikbaar en geeft je gratis toegang tot het eerste bezochte museum of historische monument, gratis onbeperkte toegang tot het openbaar vervoer, een plattegrond van de stad en vele andere kortingen, maar ook directe toegang tot de Capitolijnse Musea en het kasteel van Sant ‘. Angelo.

De 72-uurversie biedt dezelfde voordelen, met het voordeel dat u gratis toegang hebt tot de eerste twee bezochte musea of historische monumenten.

De Roma Pass voor 48 uur kost 28 euro en de 72 uur kost 38,50 euro. U kunt de Roma Pass online kopen, bij toeristische informatiepunten of bij partnermusea.

Prijzen en budget voor de vakantie

Over het algemeen kunt u met een budget van 100 tot 250 euro per dag naar Rome reizen. Inbegrepen in dit budget zijn de prijs voor een overnachting, dagelijkse maaltijd en museumtickets. Wat betreft de uitgaven die u aan uw vakantie zult besteden, vindt u hieronder een lijst met geschatte prijzen:

 • Voor ontbijt, lunch en diner kan het dagbudget variëren van 25 euro tot 45 euro of zelfs meer.
 • Maaltijd in een restaurant – 15 euro / persoon (gemiddelde prijs)
 • Bier (0,5 l) – 5 euro
 • Cappuccino – 1,27 euro
 • Water in het restaurant (0,33 l) – 0,99 euro
 • Water in de winkel (1,5 l) – 0,38 euro
 • Een kaartje voor het openbaar vervoer – 1,5 euro
 • Taxi – 3 euro minimum tarief / dag of 6,50 euro minimum tarief / nacht
 • Gelato – tussen 2 en 3,5 euro
 • Rode wijn (1 l) – tussen 5 en 8 euro
 • Aperitivo – tussen 6 en 10 euro
 • Een stuk pizza – tussen 2 en 5 euro, afhankelijk van de grootte en beleg

Laat ons een reactie achter, als dit soort gidsen nuttig voor je is en welke stad je voor de volgende gids zou willen.

Deel ons verder: