De drakenbaai. Aziatische lokale mythen.

Vandaag reizen we virtueel met een legende die we hoorden toen we Vietnam bezochten: de legende van de draken van de Ha Long-baai. Een lokale legende uit de serie: Reis met hulp van Wereldmythen en legendes.

De Ha long Bay uit Vietnam is een van de mooiste plekken ter wereld en het is zeker iets dat je aan je bucketlist moet toevoegen.

Ha Long Bay

In de wateren van de Ha Long Bay heb je meer dan 3000 kalksteen kliffen met interessante geërodeerde vormen. Het gebied is uitgestrekt en je hebt veel te zien als je het bezoekt. Mis de boottochten naar de bekendste grotten niet (zie hieronder een van de grotmythen)

De legende:

In het Vietnamees betekent de naam “Hạ Long”, letterlijk vertaald, “neerdalende draak”.

Tijdens een bezoek aan de baai met een gehuurde boot uit de lokale bevolking, vroeg de eigenaar ons of we de “legende van de afdalende draken” kennen. We vroegen hem toen om ons de legende te vertellen.

De legende stelt dat kort nadat de Vietnamezen hun land hadden opgebouwd, buitenlandse indringers kwamen om te beroven en te plunderen.
De gerespecteerde Jade-keizer weigerde zijn volk te laten verslaan en riep de goden op om de Moederdraak en haar kinderen te sturen om het Vietnamese volk te helpen bij het verslaan van hun vijanden.

De draken kwamen in de baai aan toen de vijandelijke schepen de kust naderden. De draken deden toen hun mond open en lieten gigantische parels vallen. Zodra de parels het water raakten, veranderden ze in duizenden eilanden.

Op deze manier versloegen ze het veroverende leger door hun boten te verpletteren. Later ontmoedigde het doolhof van eilanden toekomstige pogingen tot invasies.

Na de glorieuze overwinning keerden de draken nooit meer de hemel in.

De legende zegt – volgens onze vriendelijke bootchauffeur Pham – dat je soms nog de draken uit het water kunt zien opstijgen op het moment van de zonsondergang als je tussen de eilanden van de Ha Long-golf bent.

We hebben ze niet gezien, maar wie weet, misschien zullen sommigen van jullie ze tijdens je bezoek daar zien. 🙂

Extra legende:

Een andere lokale overtuiging is dat de draken tijdens het epische gevecht met hun staarten het water hebben geteisterd, waardoor de prachtige zandstranden uit het gebied ontstaan.

Trinh Nu

Pham vertelde ons ook een andere legende terwijl we in de viditina-grot in het gebied waren: de legende van de Trinh Nu (Maagdelijke) Grot is een tragisch liefdesverhaal. De grot bevindt zich op het eiland Bo Hon, waar ook de Sung Sot (verrassing) grot zich bevindt.

Er was eens een mooie vissersdochter. Ze kwam uit een arm gezin, maar op een dag stelde een rijke man, toen hij haar schoonheid zag, voor met haar te trouwen. Het meisje was al verloofd met een andere visser van wie ze zielsveel hield, dus sloeg ze het voorstel van de rijke man af. Verontwaardigd over haar ontslag, verbood hij haar en haar hele familie naar een onbewoond eiland.

Op een regenachtige en stormachtige nacht, uitgehongerd en uitgeput, veranderde het meisje in steen.

Haar verloofde, die nog steeds naar haar op zoek was, raakte verstrikt in de storm en zijn boot kapseisde. Hij vond het versteende meisje en was moe om haar weer tot leven te wekken. Geprobeerd en geprobeerd totdat hij te uitgeput was en hijzelf ook in steen veranderde.

Tegenwoordig staat er voor de grot een natuurlijk beeld van haar. Het standbeeld van de versteende man tegenover de Trinh Nu-grot staat er ook nog steeds.

Vind je onze verhalen leuk? Deel en like. Je kun ook bijdragen door hier je geweldige reisverhalen te delen.

Deel ons verder:

Geef een reactie