De legende van de citroenboom van Eva.

Welkom terug avontuurlijke reizigers op onze blog. We hebben nog een lokale legende uit de serie: Reis de wereld rond met legendes en mythen.

Vandaag reizen we naar de Azuurblauwe kust in Frankrijk, naar een bijzondere kleine stad met een bijzondere legende: Menton.

Deze pittoreske stad staat bekend als de “parel van Frankrijk”. Door zijn unieke ligging, gelegen aan de zeezijde maar omgeven door de Alpen, heeft het een bijzonder subtropisch klimaat.

Dit maakt niet minder dan om de lokale legende te versterken …

De legende:

Tijdens een bezoek aan het gebied hoorden we over de citroenboom van Eva.
Een plaatselijke bakker van Nice vertelde ons dat we Menton moesten bezoeken als we meer wilden weten over de “ware legende” van de citroenboom van Adam en Eva (ja degenen die uit het paradijs werden verbannen).

Het gaat eigenlijk niet zozeer over Adam, maar meer over Eva.
Er wordt verteld dat Eva, nadat ze uit het paradijs waren verbannen, deze prachtige plek met een bijzonder klimaat vond.

Ze zochten naar een nieuw beloofd land, willekeurig dwalend door valleien, vlakten en bergen tot ze uiteindelijk op een speciale plek kwamen, beschut door pieken, omspoeld door een azuurblauwe zee, waar planten in overvloed groeiden en de lente eeuwig leek.

Menton

Ze werd er verliefd op en besloot hier te blijven.
Hier was de plek waar ze een gouden zaadje plantte van een citroenboom die ze uit het paradijs had gehaald voordat ze vertrok. Ze wilde een herinnering hebben aan de prachtige tuinen van Eden.

En al snel waren de hellingen rondom bedekt met citroenbomen, gebogen met fruit. Alle citroenen die sindsdien op deze overvloedige plek zijn gegroeid, stammen ervan af.

Menton festival

Geen wonder dat de lokale bevolking erg trots is op hun nalatenschap en echt dol is op citroenen. In februari wordt er in Menton een indrukwekkend citroenfestival gehouden. Helaas is dit vanwege de huidige internationale situatie uitgesteld tot 2022: https://www.fete-du-citron.com/

Vond ons verhaal leuk? Like en deel! Houd de legendes levend 🙂

Deel ons verder:

Geef een reactie