Top bezienswaardigheden in het geweldige Rio de Janeiro. Doe eens iets anders tijdens jouw vakantie.

ER IS ZO VEEL TE DOEN IN RIO DE JANEIRO!!!

De vreugde en kleuren. Dit zijn allemaal de perfecte ingrediënten van het meest succesvolle recept als het gaat om stedelijke nederzettingen.

Ex-hoofdstad van Portugal aan het begin van de 19e eeuw en ex-hoofdstad van Brazilië, Rio de Janeiro, deze kleurrijke vlek op de kaart van Zuid-Amerika, is een bestemming die je niet mag missen.

Vooral als je van prachtige landschappen en vrolijke mensen houdt.

Om ervoor te zorgen dat je de tijd hebt om de meeste dingen in Rio van je lijst aan te vinken, heb je minstens een hele week nodig.

Er zijn genoeg dingen te doen in Rio de Janeiro, dus het is bijna onmogelijk om het allemaal te doen.

Top bezienswaardigheden in Rio de Janeiro aanbevolen door ons:

Escadaria Selarón

Hoewel het moeilijk te geloven is, is het waar dat dit kunstwerk van één persoon is. Een uiterst gepassioneerde en vastberaden man die klaar is met het transformeren van een triviale trap in wat vandaag een van de beste dingen is om te doen in Rio de Janeiro.

Jorge Selarón, van oorsprong Chileens, heeft de laatste jaren van zijn leven toegewijd om de stad de meest kleurrijke trap ter wereld te bieden. 215 treden met een lengte van 125 meter.

Alles grondig versierd met glanzende stukjes mozaïek, keramiek en spiegels, van verschillende vormen en kleuren.

Selarón Steps bestaat uit onderdelen uit 60 landen van over de hele wereld. Dat komt omdat zijn werk snel beroemd werd.

Daarom wilden toeristen hem helpen door onderdelen uit hun eigen land mee te nemen om de trap af te maken.

Selarón was een kunstenaar, een schilder en een sculptuur, maar ook een reiziger. Voordat hij zich in het begin van de jaren 90 in Rio de Janeiro vestigde, reisde hij door meer dan 50 landen.

Botanische tuin

Jardim Botanico van Rio de Janeiro verhoogt de normen voor palmbomen. Dat komt omdat het een steegje heeft met torenhoge koninklijke palmbomen, 750 meter lang (het steegje, niet de palmbomen) en super Instagram-compatibel.

Avenue of Royal Palms is een van de meest gefotografeerde plekken in Rio de Janeiro. En dat komt omdat je niet elke dag de kans krijgt om door een steeg als deze te lopen.

Naast de torenhoge palmen heeft Jardim Botanico meer dan 6500 soorten planten en bomen.

Ook kan je hier enkele monumenten vinden die jouw foto’s waard zijn. Vergeet niet om de centrale fontein, die in Engeland is gebouwd en nadien naar Rio de Janeiro is gebracht om de botanische tuin te verfraaien, aan jouw lijst toe te voegen.

De grootstedelijke kathedraal van San Sebastian

De architect Edgar de Oliveira da Fonseca had een passie voor Maya-piramides en inspireerde zich daarop toen hij de Metropolitan Cathedral creëerde.

Daarom is het gebouw van 75 meter duidelijk een succesvol exemplaar van een Maya-piramide, harmonieus gecombineerd met moderne elementen. Het gebrandschilderde glas is degene die eerst de aandacht krijgt.

Omdat er vier zijn, verenigd als een kruis op het plafond van de kathedraal.

Het licht dringt zo mooi door het kleurrijke glas-in-lood en geeft een aangenaam, warm, mystiek gevoel. De kathedraal was gebouwd tussen 1964 en 1979 en je moet deze toevoegen aan de lijst met plaatsen om te bezoeken in Rio.

Het standbeeld Christus de Verlosser

De meest populaire foto’s van Rio de Janeiro hebben het imposante standbeeld op de voorgrond. Gelegen op de top van de Corcovado-berg, op een hoogte van 700 meter, is het standbeeld van gewapend beton een van de 7 nieuwe wereldwonderen, samen met andere 6 beroemde constructies.

Bovendien is het ook het grootste Art Deco-standbeeld ter wereld. Hoewel er wereldwijd vergelijkbare beelden zijn, is die in Rio de Janeiro verreweg het meest herkenbaar.

Het monument werd gebouwd tussen 1922 en 1931 en kostte ongeveer een kwart miljoen dollar. Wat velen niet weten, is dat de beeldhouwer van het gezicht een Roemeen is, Gheorghe Leonida.

Gezien het feit dat het zich op grote hoogte bevindt, gebeurt het dat het standbeeld ongeveer 3-6 keer per jaar door de bliksem wordt getroffen en hierdoor kleine scheuren oploopt. Gelukkig is er tot nu toe niets onherstelbaar.

 Aan de voet van de berg ligt het grootste stadsbos ter wereld, Tijuca Forest, het bos dat je moet oversteken om hier te komen.

Op de berg Corcovado heb je een aantal sensationele uitzichten. Je kan de Golf van Guanabara, de beroemde stranden, het Maracana-stadion en zelfs de naburige stad Niteroi zien.

Copacabana, Ipanema, Macumba of Prainha

Rio de Janeiro is gezegend met zoveel stranden dat zelfs een lange vakantie in La Ciudad Maravillosa niet genoeg zou zijn om ze allemaal te zien. Elk heeft iets speciaals te bieden.

Of ze nu het beroemdst in de stad zijn, zoals Copacabana of Ipanema, of ze afgelegen en wild zijn zoals Prainha, de stranden van Rio de Janeiro zijn prachtig.

Wat je nu moet onthouden, is dat naar het strand gaan in Rio de Janeiro een must is.

Bezoek een favela

Favela’s zijn de slechte beroemde arme buurten in Brazilië, maar de beroemdste zijn in Rio de Janeiro. Ze werden gevormd als gevolg van de migratie van de bevolking van de dorpen naar de stedelijke gebieden, om een ​​baan te vinden, ongeacht hoe slecht betaalt het zou zijn geweest.

Omdat de salarissen laag waren, moesten ze op zoek naar goedkope accommodatie, waardoor deze illegale en zeer dichte nederzettingen op de heuvels in de stad werden gevormd.

In de afgelopen jaren is er een poging gedaan om de favela’s te pacificeren, vooral vanwege de Olympische Spelen die hier zouden plaatsvinden, evenals FIFA 2014. Als de favela’s tot dat moment hun eigen wetten hadden, leek alles nu veiliger.

Je kan dit doen door te wandelen of door op de beroemde tram te springen. Het is niet nodig om van tevoren tickets te reserveren, want de tram rijdt heel vaak. Je zal zelfs in de drukste periodes een stoel vinden.

Woon een voetbalspel bij op Maracanã

In Brazilië is voetbal een echte cultuur. Dus, de Brazilianen maken een grote dagshow in het stadion, met volledige steun voor hun favoriete team. Verwacht daarom veel geschreeuw, applaus, sissen, liedjes en veel bier.

Met een capaciteit van ongeveer 80.000 toeschouwers is het stadion echt indrukwekkend, het is het grootste in Brazilië en het tweede grootste in Zuid-Amerika, na het Estadio Monumental in Peru.

Estádio do Maracanã werd geopend in 1950 en was de gastheer van de finale van het Wereldkampioenschap voetbal in dat jaar, de Olympische Zomerspelen 2016, maar ook de FIFA Wereldbeker 2014.

Verschillende internationale bands en sterren hebben opgetreden op Maracana, waaronder Frank Sinatra, Tina Turner, Paul McCartney, Madonna, Prince, George Michael, The Rolling Stones.

Dus als je je afvraagt wat je in Rio de Janeiro moet doen om volledig in de sfeer van de stad te komen, staat deze activiteit noodzakelijkerwijs op de lijst.

Bezoek Sugarloaf Mountain met de kabelbaan

Het mooiste uitzicht op Rio. Klim 396 meter, op de berg Sugarloaf, met de kabelbaan!

Het biedt een compleet panorama van de Golf van Guanabara, inclusief de stranden, maar ook de berg Corcovado en het Tijuca-bos. Het uitzicht is gewoon magisch!

De naam van de berg Pão de Açúcar (suikerbrood), in het Portugees, heeft een interessant verhaal. Ze zeggen dat het lijkt op de vorm waarin suiker door de 16e eeuw werd gegoten om per schip te worden vervoerd.

100 jaar eerder, tegen 1912, kon Pão de Açúcar, maar ook Morro da Urca, de berg in de buurt, met een kabelbaan worden beklommen. Vanaf dat moment tot de huidige tijd bezoeken miljoenen mensen hen en genieten van de schoonheid van de stad van bovenaf.

Anderen kiezen er echter voor om hier te voet te komen, de gemarkeerde routes volgen. Sugarloaf Mountain mag niet ontbreken op de lijst van de mooiste plekken om te bezoeken in Rio de Janeiro.

Parque Lage

Tegenwoordige School of Visual Arts en in het verleden de residentie van Enrique Lage, Parque Lage is een prachtig gebouw.

Verantwoordelijk voor de details van het hele ontwerp is de Italiaanse architect Mario Vodret.

Degene die erin slaagde het gebouw midden in een bos met steegjes en paden naar Tijuca te integreren. Als je niet genoeg tijd hebt om in het grootste stadsbos ter wereld te duiken, is Parque Lage het perfecte alternatief.

Toegang in het gebouw en het park is gratis. Parque Lage ligt heel dicht bij de botanische tuin.

Bezoek de Royal Portugese leeszaal, een van de mooiste bibliotheken ter wereld

Rio de Janeiro heeft met trots een van de mooiste bibliotheken ter wereld, Real Gabinete Português de Leitura. Gelegen in het oude centrum, in een gebouw met een gevel geïnspireerd op het Jeronimos-klooster in Portugal, herbergt de bibliotheek een indrukwekkende verzameling van 350.000 volumes.

Als je er binnenkomt, voel je je overweldigt door de boekenplanken. Vooral omdat ze worden gescheiden door enkele houten ornamenten, grondig zijn versierd en worden versterkt door het licht dat de gebrandschilderde koepel doordringt. Hoewel het niet erg groot is, lijkt het eindeloos.

De bibliotheek werd in 1837 opgericht door een groep Portugese immigranten die de Portugese cultuur bij de Braziliaanse gemeenschap wilden promoten.

Hun doel werd een paar jaar later gerealiseerd door het uiterlijk van de constructie die hun volumes zou herbergen. Het gebouw werd gebouwd in neo-Manuelijnse stijl door architect Rafael da Silva.

De schoonheid van de bibliotheek is zelfs in enkele filmproducties te bewonderen. En het werd door Time Magazine erkend als de mooiste bibliotheek ter wereld.

Hoewel het een onmisbare toeristische attractie is, zul je niet te veel toeristen binnen vinden. Je hebt dus tijd om het vanuit elke hoek te bewonderen.

Loop door de straten in het centrum

Iedereen weet dat Rio niet de veiligste stad is en dat je heel voorzichtig moet zijn wanneer je naar buiten gaat en je zakken bewaakt alsof ze je ogen waren. Vooral in Centro en vooral tijdens de late uren.

Hoewel je veel daklozen zult ontmoeten, vooral verzameld in de buurt van de meest bezochte bezienswaardigheden, zijn de politiepatrouilles er ook. Daarom kan je zich veilig voelen, zelfs op de meest oncomfortabele plaatsen.

Het is misschien niet de veiligste bestemming ter wereld, maar met grote voorzichtigheid kun je de stad zonder onaangenaam incident bezoeken.

Centro is een mix van historische gebouwen en wolkenkrabbers. Dat komt omdat hier de grootste bedrijven in de stad zijn. Als je de meest kleurrijke straten en de mooiste architectuur wilt verkennen, loop dan over Rua da Lapa en Avenida Mem de Sá.

Bezoek het Museum van Morgen en het Nationaal Museum voor Schone Kunsten voor een prachtig deel van de cultuur. Maar ook voor de prachtige architectuur van de gebouwen.

Je moet toevoegen aan de lijst met prachtige gebouwen Teatro Municipal, een prachtig voorbeeld van architectuur met groene torens en gouden details, maar ook Igreja de Nossa Senhora da Candelária.

Loop onder de Arcos da Lapa

Het Carioca Aquaduct is een echt voorbeeld van koloniale architectuur, dat vandaag de dag zeer goed bewaard is gebleven. En zelfs handig, want de beroemde gele tram rijdt er elke dag bovenop naar Santa Teresa. Het oorspronkelijke doel was om de inwoners van de stad dichter bij de enige waterbron te brengen, de rivier de Carioca.

De 42 gewelven die het aquaduct op twee niveaus vormen, zijn een waar symbool van de stad. Maar ook een element dat heel vaak voorkomt in films en series.

Probeer de açaí en andere lokale gerechten

Een bepaalde soort palmbomen die in Brazilië, Peru, Suriname en Trinidad en Tobago groeien, produceert een aantal cranberries-achtige vruchten. Alleen qua aspect vergelijkbaar, omdat de smaak niet gerelateerd is.

Je vindt deze vrucht veel op de brede stranden van Rio de Janeiro. En meestal zul je het vinden in de vorm van een verfrissende paarse woestijn, gekruid met allerlei eetbare ornamenten.

De smaak is zoetzuur, perfect voor de warme zomerdagen op het zand van Copacabana.

Naast de beroemde açaí in Brazilië, moet je ook Pão de queijo proberen, de heerlijke ballen gemaakt van brood en kaas, Feijoada, Bacalhao, Moqueca, maar vooral de beroemde woestijn, Quindim.

Maak een foto op de Telegraph Stone

Je hebt zeker al eerder op Instagram de rots gezien die in de lucht lijkt te zitten. Ja, de beroemde Instagrammable steen bevindt zich in Rio de Janeiro, ongeveer een uur rijden van het strand van Copacabana. Twee uur, als we de wandeling door het bos overwegen.

Zelfs als het gedeeltelijk een eenvoudige optische illusie is, moet je weten dat de rots die 354 meter boven de zee hangt, niet de veiligste plek is om je selfies te maken.

Het uitzicht is ongelooflijk mooi en de foto krijgt zeker veel waardering, maar je moet voorzichtig zijn. Je moet ook geduld hebben, want om hier een foto te maken, moet je op een lange rij zitten.

Verken de buurt van Santa Teresa

Beroemd om de smalle straatjes, pastelkleurige gebouwen, hekken bedekt met klimop en de gele tram, gemakkelijk te verwarren met die in Lissabon, Santa Teresa is waarschijnlijk de meest Boheemse wijk in Rio de Janeiro.

Het bevindt zich op de heuvel die dezelfde naam draagt, en dat betekent maar één ding. Vanaf hier heeft je ook een prachtig uitzicht over de stad. Het kan ook een perfecte plek zijn om te verblijven als je de stad bezoekt.

Naast de bovengenoemde redenen, moet Santa Teresa worden toegevoegd aan jouw reisplan voor de beroemde trappen Selaron, Parque Das Ruínas en Convento Santa Teresa.

Verdwalen in het Tijuca-bos

Tijuca-bos – de tropische jungle in het stadscentrum is het grootste stadsbos ter wereld. Honderden soorten planten en dieren, waarvan vele bedreigd, kunnen hier in al hun pracht worden bewonderd.

De kronkelende paden leiden je ook naar watervallen, het Tijuca-bos is de trotse eigenaar van ongeveer 30 watervallen. Natuurlijk zal het geluid van water gepaard gaan met de geluiden die worden geproduceerd door de nieuwsgierige marmosets.

De kleine apen hebben de takken van de bomen in schommels veranderd. En ze slingeren op hen wanneer ze een toerist door hun bos zien lopen.

Bewonder het uitzicht op Mirante do Leblon

Mirante is een soort toverwoord dat je zowel in Brazilië als in Portugal zult zien. Het betekent belvedère en het is de voor de hand liggende indicatie dat je op die plek een sensationeel uitzicht hebt.

Mirante, in Brazilië, is overal en dit komt omdat er in Rio talloze gezichtspunten zijn.

Leblon strand is omlijst, zoals op een foto, van bloemen en palmbomen. Je kan hier met de auto of te voet komen. En als je een nog hoger zicht wilt, klim dan naar de top van Dois Irmãos.

We hopen dat je deze informatie nuttig vindt voor jouw volgende bezoek. Zo ja, vergeet dan niet om het leuk te vinden en te delen!

Deel ons verder:

Geef een reactie