Wereldreis met lokale legendes: Het vervloekte eiland

Reis de wereld rond met lokale legendes en mythen. Een speciale editie van verzamelde verhalen, legendes en mythes van onze reizen en van onze bezoekers (deel hier je verhaal)

De legende:

Tijdens een van onze bezoeken in Kroatië verbleven we 3 nachten in Dubrovnik, Kroatië. Het was een geweldige vakantie op een zonnige locatie vol geschiedenis en cultuur.

Terwijl we aan het eten waren, vroegen we een aantal lokale bewoners wat lokale legendes of mythen ze hebben (die vraag stellen we altijd tijdens onze vakanties 🙂). We hebben een mooie legende over Het vervloekte eiland Lokrum.

Lokrum

Het eiland Lokrum, gelegen naast de stad Dubrovnik, lijkt vervloekt. Het verhaal gaat terug tot de tijd van Richard Leeuwenhart. De grote koning Richard Leeuwenhart leed schipbreuk in 1192 na thuiskomst van de kruistochten en werd veilig aan land geworpen op Lokrum.

Omdat hij levend ontsnapte, beloofde hij als dank hier een klooster te bouwen.

De lokale bevolking overtuigde hem om het geld in plaats daarvan voor de kathedraal in Dubrovnik te gebruiken. Op het eiland vestigden de benedictijnse monniken een klooster en vervloekten ze iedereen die het gebied zou willen bezetten.

Er wordt verteld dat ooit Franse soldaten probeerden het eiland te bezetten en de monniken vertelden het eiland te verlaten. Toen vervloekten de monniken het eiland:
“Wie Lokrum claimt voor zijn eigen persoonlijke plezier, zal verdoemd worden!”

De 3 lokale edelen die toezicht hebben gehouden op het verzoek van de Fransen, hadden een tragische dood:

  • een pleegde zelfmoord vanuit zijn huisraam
  • de tweede verdronk in zee
  • de derde werd gedood door zijn bediende Een deel van de vloek lijken ook de zielen te zijn van criminelen die in de middeleeuwen vanaf de steile Lokrum-kliffen in de zee werden geworpen.

Aartshertog Maximiliaan Ferdinand van Habsburg liet in 1859 een herenhuis op het eiland bouwen met een prachtige tuin, doorkruist met paden, vol met verbazingwekkende planten en botanische wonderen. Maar in 1864 werd hij tot keizer van Mexico gekozen en na slechts 3 jaar verloor hij zijn leven: gevangen genomen en geëxecuteerd door de republikeinen onder leiding van Benito Juarez.

Wees voorzichtig wanneer je het eiland bezoekt en beweer niet dat het van je is, of anders 🙂

Als je het verhaal leuk vond, vind het dan leuk en deel het!

[ratemypost]

[ratemypost-result]

Deel ons verder:

Geef een reactie