De 10 beste dingen om te doen (en te zien) in Porto, Portugal.

De charmes van Porto zijn er in overvloed en de relaxte sfeer van deze stad geeft reizigers een broodnodige respijt aan de reiziger.
Veel van het oude Porto kan worden beschreven met een uitgesproken 18e-eeuws accent. Extravagante barokke kerken en statige neoklassieke gebouwen onderstrepen de skyline, hun meest waardevolle inhoud weergegeven in musea van wereldklasse op pittoreske pleinen. Vergeet de iconische Porto-wijn niet … dat moet je proeven.


Laten we de 10 beste dingen om te doen en te zien in Porto aanbevolen door AvoontuurlijkeGeest.nl

1 Cais da Ribeira – gratis

De rivieroever van Porto is een verleidelijk labyrint van smalle, kronkelende straatjes; zigzaggende steegjes; en laaghangende, door de zon uitgehongerde arcades. Tegenover de rivier de Douro zijn echter terrassen van verheven herenhuizen geschilderd in heldere mosterd, mandarijn en tawny tinten – de Ribeira is een avontuur in kleur en smaak.

Je hebt een perfect beeld van de iconische Luís I-brug vanaf hier, en als je door de arcades duikt, is er een verwarrend doolhof van steile straten en trappen tussen pastel geschilderde huizen in verschillende reparatietoestanden.

2 Ponte Dom Luís I – gratis

Deze iconische gebogen ijzeren brug ligt langs de rivier de Douro en verbindt Porto met Vila Nova de Gaia. Hoewel Porto bekend staat om het feit dat er nogal wat bruggen zijn, is de Dom Luís I-brug vooral bekend omdat deze is ontworpen door een student van Gustave Eiffel, het brein achter de Eiffeltoren in Parijs. Bovendien was deze brug op het moment van voltooiing in 1886 de langste ijzeren boog ter wereld. Aan de positieve kant heeft deze brug een geweldig uitzicht.

3 Sé do Porto (Porto Cathedral) – gratis

Bezienswaardigheden in Porto moeten altijd een verkenning van de kathedraal van de stad zijn. Het adembenemende panorama vanaf het terras over de straten van de oude stad en de slaperige rivier de Douro is zelfs een geweldige gordijnverhoger en bereidt de zintuigen voor op wat ons te wachten staat. De Kathedraal zelf is een imposant 12e-eeuws monument, heeft het uiterlijk van een fort, zoals het verbluffende uiterlijk van zijn torens en de schaduwrijke teint van de gevel.

4 Palácio da Bolsa – Stock Exchange Palace

Dit enorme gebouw – gelegen in het historische centrum van Porto – fungeerde ooit als de beurs van de stad, zowel Europese bankiers als investeerders. Vandaag kun je met een gids door het binnenland reizen en de glazen koepel Pátio das Nações (Hal van Naties) en de prachtig gouden Salão Árabe (Arabische hal, ontworpen om het Alhambra-paleis in Granada, Spanje) na te bootsen, bekijken als de vele portretten die de muren sieren. Ingang is 10 EUR/pp.

5 Foz do Douro – Duro Vuurtoren – gratis

Er is een lange promenade met palmen en dennen en een pergola waardoor je langzaam wilt lopen.
De Pergola da Foz werd in de jaren 1930 geïnstalleerd toen de vrouw van de burgemeester verliefd werd op die op de Promenade des Anglais.

De vuurtoren van Farol Molhe do Douro heeft ondertussen 120 jaar lang schepen in en uit de Douro geleid voordat deze in 2009 werd gedeactiveerd. Nieuwe, moderne restaurants duiken elke week op in dit kwartaal en wanneer de zon ondergaat, kon je niet vragen om een meer romantische achtergrond voor een wandeling.

6 Porto Tram stadstour

Drie verschillende lijnen bedienen de bestemming, alle met een ander perspectief op de tweede stad van Portugal.

Lijn 1 begint bij Ponte Dom Luís 1. Vertrek vanaf hier op de “Riverside Line” naar het westen helemaal naar de kustplaats Foz do Douro, gelegen aan de monding van de rivier de Douro en bekend om zijn nabijgelegen stranden en baaien. Deze ontspannen excursie is een favoriete optie in de zomer wanneer u aan de hitte van de stad wilt ontsnappen.

Lijn 18 is gerestaureerde baan, deels cirkelvormig van ontwerp en de kortste rit. De route passeert Igreja do Carmo en eindigt op passende wijze bij het Museu do Carro Eléctrico, het trammuseum.

Lijn 22 klettert en sist de tram langs Torre dos Clérigos, Igreja do Carmo en Café Majestic, naast andere visuele showstoppers.

Een ritje met de tram kost € 3,50

7 Jardins do Palácio de Cristal (Crystal Palace Gardens) – gratis

De Crystal Palace-tuinen hebben groene struiken, kronkelende wandelpaden, heldere flora en borrelende fonteinen. Hier vindt u tal van fotomomenten: alles van de bloemenvariëteiten tot het weidse uitzicht op de rivier de Douro lonkt om uw aandacht

8 Duoro Rivier reis

Rond de Ribeira worden uurlange cruises aangeboden voor ongeveer € 15, en uw gids geeft u enkele inzichten over de havenmagazijnen op de zuidelijke oever, de bezienswaardigheden van Porto die hoog op de noordelijke oever stijgen en de verschillende bruggen. De riviertocht is een must in Porto als je graag op een boot bent 🙂

9 Porto wijntour en wijnproeverijen

Een bezoek aan Porto zou niet compleet zijn zonder een stop om de meest opmerkelijke exportdrank van de stad te proeven – portwijn. Je vindt tientallen wijnkelders verspreid over Porto, en er is zelfs een Port Wine Museum gewijd aan het onderwijzen van de geschiedenis van de havenwijnhandel en productie-ontwikkeling.
Een uniek bezoek aan een rondleiding en proefwijnen in een van de Sogrape Vinhos-kelders kost overal van € 3 tot € 35 EUR

Avenida dos Aliados – gratis

De hoofddoorgang van Porto, Avenida dos Aliados, biedt een keur aan cafés, hotels, banken en boetieks, allemaal gehuisvest in architectonisch indrukwekkende gebouwen. Gelegen in het hart van Porto, net ten zuidoosten van de beroemde Bolhão-markt, is deze brede laan genoemd ter ere van de geallieerden van de Eerste Wereldoorlog. De meeste gebouwen vertonen een ingewikkeld ontwerp in hun koepels en kroonlijsten. Bezienswaardigheden zijn onder meer het granieten en marmeren stadhuis van Porto, het algemene Humberto Delgado-plein en het Liberdade-plein.

Al die dingen geven je een vrij goed gevoel over Porto en zullen een driedaagse citytrip dekken. Er zijn meer dingen te doen … maar dat op een later bericht en misschien met meer tijd ter beschikking 🙂

Bekijk de goedkoopste vlucht en hotel data van Nederland naar Poto Portugal.

Huur een auto van Porto Luchthaven vanaf 9 EUR per dag.

Tranfer van luchthaven in Porto vanaf 13 eur per persoon.

Deel ons verder:

Eén reactie op “De 10 beste dingen om te doen (en te zien) in Porto, Portugal.“

Geef een reactie