Lavendelvelden in Frankrijk. Breng je Instagram-foto’s naar het volgende niveau.

Lavendelvelden in Frankrijk liggen in de Provence, op het Valensole-plateau dat zich uitstrekt over een oppervlakte van 800 km2 bedekt met prachtige paarse bloemen. Het plateau ligt in het zuiden van de Alpes-de-Haute-Provence en in de buurt van de Gorges du Verdon – de Grand Canyon van Frankrijk.

De belangrijkste lavendelvelden van de Provence zijn gecentreerd op en ten noorden van Luberon, Aix-en-Provence en Marseille, en ten oosten van Avignon.

Beste tijd om lavendelvelden in Frankrijk te bezoeken

Het bloeiende seizoen van lavendelvelden in Frankrijk is van juni tot augustus. De beste tijd om hun paarse eindeloze lavendelvelden te zien bloeien, varieert van jaar tot jaar enigszins en is afhankelijk van regenval en temperatuur. Waarschuwing: het is het heetste en drukste seizoen. We raden je aan om de velden te bezoeken net na het begin van de bloei, tegen het einde van juni en net voor het einde van het seizoen, begin augustus.
Er zijn veel lavendelfeesten in de Provence tijdens de bloeiperiode. De meeste zijn een eendaags evenement. Het thema is lavendel en er zal een enorme hoeveelheid lokaal geproduceerde lavendelproducten zijn om te proeven en te kopen, maar je zal ook lokale tradities ervaren zoals eten, volksmuziek en kunst en ambachten.
Provence staat bekend als de mooiste regio van Frankrijk. Je kan vele charmante dorpjes bezoeken, nationaal park Gorges du Verdon – Franse Grand Canyon, lavendelvelden, zonnebloemvelden en een actief klooster.

De beste manier om al deze sites te vangen, zoals overal in Zuid-Frankrijk, is met de auto. Pak een huurauto en een kaart en geniet van de mooiste rit van je leven.

Musée de la Lavande

Dit ongewone museum werd in 1992 opgericht door de familie Lincelé om de rijke geschiedenis van de regio en de relatie met de wildblauwe bloeiende velden te vieren. Familiepatriarch George Lincelé werd in 1993 zelfs de Chevalier de la Commanderie de la Lavande de Haute-Provence genoemd voor zijn uitzonderlijke werk in de regio. Een kalender met seizoensevenementen zorgt ervoor dat het museum bijna het hele jaar geopend is, van februari tot december, met paaseieren zoeken in de lente, traditionele destillatiedemonstraties in de zomer en iets genaamd “La Purple Week” in november.

Digne-les-Bains

Dit kleine stadje viert de komst van augustus, de lavendeloogstmaand, met een vijfdaags festival en een parade genaamd de Corso de la Lavande, die plaatsvindt in het eerste weekend van de maand. Het festival ontstond in de jaren 1920 als een beurs voor distilleerders en telers om hun waren na de oogst te haviken en parfumeurs aan te trekken om hun producten te kopen.

Les Agnels Distillerie de Lavande

Een van de oudste lavendeldistilleerderijen in Frankrijk, de Distillerie des Agnels kweekt en produceert kwaliteitslavendel sinds 1895. De fijne paarse bloemen worden gebruikt om zeep, parfums, etherische oliën, badzout en meer te maken, en je kan deze producten kopen in bulk bij Agnels. Je kan ook een rondleiding door de distilleerderij nemen voor slechts 6 €.

L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Een van de meest bezochte sites in de Provence, dit cisterciënzer klooster, actief sinds 1148, is nog steeds een bloeiende gemeenschap van christelijke monniken die enkele van de mooiste lavendel in Frankrijk verbouwen. Hoewel hun website erop staat dat ze geen toeristische bestemming zijn, houden ze dagelijks rondleidingen door de abdij (hoewel alleen in het Frans).

Le Mas De La Rose

Je hebt ergens nodig om te blijven na een lange dag rijden door al die geurige velden. Hoewel niet iedereen het zich kan veroorloven om in dit luxe hotel te verblijven, is Le Mas De La Rose een prachtige verbouwde 17e-eeuwse boerderij met 75 hectare lavendel bezaaid met pijnbomen en olijfbomen. Je kunt aan het zwembad hangen of een fiets huren en het landgoed solo ronddwalen voordat je weer in de auto springt.

Plateau de Valensole

Wanneer de meeste mensen zich de lavendelvelden van de Provence voorstellen, stellen ze zich het Valensole-plateau voor. Het plateau ligt op 2000 voet hoog, en is het grootste lavendelveld in heel Frankrijk, op meer dan 300 vierkante mijl. Het plateau is vernoemd naar de stad waartoe het behoort en ontvangt elke zomer talloze bezoekers, en fotografen komen van over de hele wereld om zijn prachtige blauwe en violette tinten vast te leggen.

Sault-en-Provence

Sault ligt op 776 meter boven zeeniveau, dus het bied je een prachtig panoramisch uitzicht over de lavendelvelden hieronder, maar het is echter een beetje verder van Aix-en-Provence. Houd er rekening mee dat vanwege de hogere locatie het bloeiseizoen in Sault iets later is dan in de Valensole-regio.

Als je klaar bent om daarheen te gaan, bekijk dan HIER onze verbazingwekkend goedkope individuele reisaanbiedingen om Marseille en de Provence te bezoeken.

Delen is zorgzaam – als je genoten hebt van dit bericht over de beste en mooiste lavendelvelden, vind je het leuk en deel het! Volg ons op Instagram en Facebook voor meer avonturen.

Deel ons verder:

Geef een reactie